Istoria spitalului năsăudean începe în anul 1950 când se înființează ca spital de adulți, în sistem pavilionar, fiind primul spital de pe Valea Someșului Superiorcare care avea secțiile de bază: interne, chirurgie, obstetrică-ginecologie, pediatrie.

Între anii 1952-1973 acesta devine „Spital Unificat‟ care cuprindea șase secții: interne, chirurgie, obstetrică-ginecologie, pediatrie, infecțioase și TBC.

În perioada anilor 1973-2003 primește denumirea de „Spital Orășenesc‟ și cuprindea patru secții de bază: interne, chirurgie, obstetrică-ginecologie, pediatrie.

Din anul 1985 se trece de la sistemul pavilionar la sistemul monobloc cu toate secțiile, laboratoarele și ambulatoriul în aceeași clădire nou construită, având patru etaje, în fiecare etaj fiind situată câte o secție a spitalului și trei nivele pentru cabinetele din ambulatoriul clinic de specialitate integrat.

În anul 2003 prin Ordinul MS nr. 92/05.02.2003 i s-a atribuit denumirea de Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon‟ Năsăud în memoria celui mai longeviv director al acestei unități spitalicești (timp de 27 de ani).

În perioada anilor 2011-2016 unitatea spitalicească năsăudeană a intrat în primul ciclu de acreditare în urma căruia Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a conferit încadrarea „Nivel Acreditat‟ până în anul 2021.

Astăzi unitatea sanitară asigură asistența medicală spitalicească și ambulatorie unui număr de peste 120 mii de locuitori cu cele 165 paturi de acuți și cele 16 cabinete medicale, fiind unitate de primă linie.